środa, 8 sierpnia 2012

Leczo

 Co powiecie na leczo? Ostatnio robiłam moje pierwsze, z tego, co miałam pod ręką- wyszło świetne,  najbardziej niesamowity był zapach rozchodzący się po całym domu. Porcją jaka wyszła najedzą się czterej głodni studenci i jeszcze trochę zostanie :D

Składniki jakich użyłam:
1 czerwona i 1 zielona papryka
3 małe cukinie
duża cebula
3 ząbki czosnku

0,5kg pomidorów
0,5kg kiełbasy
2 łyżki smalcu
2 szklanki bulionu
pieprz, sól

1) Na smalcu podsmażamy obraną ze skórki i pokrojoną kiełbasę i drobno posiekaną cebulę, aż cebula się zarumieni.
2) Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinie, oraz obrane i pokrojone pomidory. (Pomidory przed krojeniem najlepiej zalać wrzątkiem, żeby skórka lepiej schodziła). Mieszamy i czekamy aż się zaczną pojawiać bąbelki.
3) Warzywa zalewamy bulionem i trzymamy na dużym ogniu, aż się wszystko zagotuje. Potem musimy zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
4) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze parę minut.
5) Podajemy z ryżem lub chlebem :)









1 komentarz: