sobota, 9 lutego 2013

Wegetariańska zupa meksykańska

Wreszcie w domu! Pora uczcić ferie wielkim gotowaniem! Na rozgrzewkę: gorąca zupa meksykańska. Tak na mroźne dni. Naprawdę rozgrzewa :) Prosta w przygotowaniu, a efekt daje niesamowity...



Składniki:
1l bulionu
opakowanie sosu pomidorowego
marchewka
4 pomidory
1 czerwona papryka
2 cebule
4 ząbki czosnku
papryczka chilli
fasola czerwona
fasola biała
kukurydza
sól, pieprz, ostra papryka


W bulionie gotujemy posiekaną w plasterki marchewkę. Gdy będzie na wpół miękka dolewamy sos pomidorowy i dorzucamy pokrojone pomidory. W tym samym czasie podsmażamy na złoto posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy do zupy. Teraz przyszła pora na resztę warzyw. Kroimy paprykę w dużą kostkę i wrzucamy do garnka. Wszystkie puszki odsączamy i również dodajemy do zupy. Gotujemy na średnim ogniu, pod sam koniec dodając papryczkę chilli. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Można podawać z ryżem, grzankami, plackami kukurydzianymi.








2 komentarze:

  1. Nice...I like your blog.^^
    Maybe follow each other on bloglovin?
    Let me know follow you then back.;)
    Lovely greets Nessa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I apologise for replying so late. I agree to your proposal :) I like your blog very much!

      Cheers!

      Usuń