środa, 14 maja 2014

Ciasto serowo- dyniowe (Pumpkin- cheese pie)


Po półrocznej przerwie wracam! Tym razem pokażę Wam przepis na świetne ciasto serowo- dyniowe.

After six months break I'm back! This time, I'll show you an amazing recipe for pumpkin- cheese pie.

Składniki na ciasto:                                              Ingredients for dough:
1 szklanka mąki pszennej                                     1 glass of flour
½ szklanki cukru                                                 ½ glass of sugar
120g masła (zimne)                                              120g butter (cold)
szczypta soli                                                         pint of salt
1 szklanka orzechów włoskich (pokrojonych)       1 glass of chopped walnuts
¾ szklanki płatków owsianych                             ¾ glass of oatmeal

Składniki na masę:                                          Ingredients for cheese&pumpkin mixture
230g zmielonego twarogu                                     230g cottage cheese
¾ szklanki puree z dyni                                       ¾ glass of pumpkin puree
½ szklanki cukru                                                 ½ glass of sugar
1 jajo                                                                   1 egg
2 łyżeczki cynamonu                                            2 teaspoons of cinnamon
1 łyżeczka zmielonego imbiru (opcjonalnie)         1 teaspoon of ground ginger

Składniki na wierzch:                                            Ingredients for topping:
1 szklanka gęstej śmietany                                    1 glass of cream
2 łyżki cukru                                                         2 spoons of sugar                        
Ekstrakt waniliowy/ śmietankowy                          vanilla extract

Mąkę, cukier, sól i masło miksujemy (lub siekamy nożem), tak by powstały spore okruchy. Dodajemy orzechy i płatki owsiane i miksujemy aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Odkładamy szklankę okruszków. Resztę wykładamy do  tortownicy i wylepiamy dno. Podpiekamy na rumiany kolor w 180ºC przez około 15 minut. Odłożone okruszki wysypujemy na blaszkę i również pieczemy w tej samej temperaturze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy i studzimy.

Mix together (cut with knife) flour, sugar, salt and butter, so that you have a lot of crumbs. Add chopped walnuts and oatmeal and mix until you get moisted lumps. Put aside a glass of crumbs. Cover the bootom of the pan with the rest of the crumbs and bake it for 15 minutes in 180ºC. Throw the crumbs you've put aside on a pan and bake for 5 minutes mixing from time to time. Take them out and let it cool down.

W czasie, kiedy pieką nam się spód i okruchy zabieramy się za masę serowo- dyniową.  Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i wykładamy na jeszcze ciepły spód. Wkładamy z powrotem do piekarnika aż brzegi zaczną się podnosić.

While we are baking the dough lets start making the cheese&pumpkin mixture. Mix all the ingredients and put it on a still warm dough. Bake it till the edges lift a little.

Teraz przygotowujemy wierzch. Mieszamy dokładnie śmietanę z cukrem i ekstraktem i wykładamy równo  na wierzch ciasta. Pieczemy kolejne 5 minut. Studzimy ciasto i posypujemy okruchami, lekko wciskając je w masę. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 3 godziny.


Now we can prepare the topping. Mix together cream, sugar and vanilla extract and put it evenly on the top of the cake. Bake it for another 5 mintues. Let the cake cool down, and sprinkle the top with crumbles. You can press them a little to make sure, that they won't fall of. Put it into the fridge for at least 3 hours.




Made by TiM

Made by Tim

Made by TiM

Made by Tim




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz