niedziela, 11 sierpnia 2013

Holenderski Chleb Jabłkowy (Dutch Apple Bread)

Tym razem przepis na cudne ciasto z jabłkami i orzechami. Banalnie proste, szybki i tanie, a przy tym niesamowicie smaczne. Przepis wzięty z dość starej książki, bo aż z 1976 (Ontario) "More-with-Less Cookbook".

This time I want to share a recipe for a wonderful apple and nut cake. Simple, quick and cheap, and at the same time extremly delicious. The recipe comes from a pretty old cookbook from 1976 (Ontario) "More-with-Less Cookbook".

Utrzeć razem:                                                              Cream together:
1/2 kostki margaryny                                                  1/2 c. margarine
1 szklanka cukru                                                         1 c. sugar

Dodać i dobrze wymieszać:                                         Add and beat well:
2 jajka                                                                          2 eggs
1 łyżeczka ekstraktu wanilii                                        1 t. vanilla

Wymieszać osobno:                                                    Combine separately:
2 szklanki mąki pszennej                                            2 c. flour
1 łyżeczka sody                                                           1 t. soda
1/2 łyżeczka soli                                                          1/2 t. salt

Dodać suche składniki na przemian z:                      Add dry ingredients alternately with:
1/3 szklanki kefiru lub soku pomarańczowego         1/3 c. sour milk or orange juice

Dodać:                                                                          Fold in:
1 szklankę posiekanych jabłek                                   1 c. chopped apples
1/3 szklankę orzechów włoskich                                  1/3 c. chopped walnuts

Piec w otłuszczonej keksówce przez 55 minut.       Bake in greased 9x5" loaf pan for 55 minutes.

Made by TIM

Made by TIM

Made by TIM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz