Ostatnio część z Was pytała mnie o przepis na zupę z dyni, więc oto ona! Moja własna, kremowa i pyszna kreacja. Na jesienne wieczory spisuje się idealnie :)
Some of you asked me recently for a recipe for a pumpkin soup, so here it goes! My very own, creamy and delicious creation. Try it out, it's perfect for long autumn evenings :)
Czego potrzebujemy: This is what we need:
3 cebule 3 onions
3 marchewki 3 carrots
5 ziemniaków 5 potatoes
1 pietruszka 1 parsley root
4 ząbki czosnku 4 cloves of garlic
1/4 selera 1/4 celery root
1,5 kg miąższu z dyni 1,5 kg pumpkin
3 łyżki masła 3 spoons of butter
2 kostki rosołowe 2 bouillon cubes
pieprz, curry pepper, curry
1,5 szklanki wody 1,5 cup of water
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dalej smażąc na wolnym ogniu. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na drobno. Dodajemy do cebuli, podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną na drobno dynię oraz ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Dolewamy resztę wody i dusimy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kostki rosołowe i mieszamy do rozpuszczenia. Miksujemy na kremową masę, jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Doprawiamy pieprzem i curry.
Polecam podawać z grzankami, camembertem oraz bazylią :)
Add butter in a saucepan and fry the chopped onions. Once onion turns a little translucent add the chopped garlic and fry a little more.
Peal the potatoes and boil them. Cut carrots and parsley and celery roots into small pieces and add to the onion and garlic. Add some water and let it simmer for sometime on slow heat.
Once the vegetables are soft, add chopped pumpkin and cooked and smashed potatoes. Add the rest of the water and let it simmer for a while. Add the bouillon cubes and mix. Grind the soup in a blender and add pepper and curry to taste.
Serve with camembert cheese, garlic bread and fresh basil :)
Made by TIM |
Made by TIM |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz