Po półrocznej przerwie wracam! Tym razem
pokażę Wam przepis na świetne ciasto serowo- dyniowe.
After six months break I'm back! This time, I'll
show you an amazing recipe for pumpkin- cheese pie.
Składniki na
ciasto: Ingredients for dough:
1 szklanka mąki
pszennej 1 glass of flour
½ szklanki
cukru ½ glass of sugar
120g masła
(zimne) 120g butter (cold)
szczypta soli pint of salt
1 szklanka orzechów włoskich
(pokrojonych) 1 glass of
chopped walnuts
¾ szklanki płatków
owsianych ¾ glass of oatmeal
Składniki na masę: Ingredients
for cheese&pumpkin mixture
230g zmielonego twarogu 230g cottage cheese
¾ szklanki puree z dyni ¾ glass of pumpkin puree
½ szklanki cukru ½ glass of sugar
1 jajo 1 egg
2 łyżeczki cynamonu 2 teaspoons of cinnamon
1 łyżeczka zmielonego imbiru (opcjonalnie) 1 teaspoon of ground ginger
Składniki na wierzch: Ingredients for topping:
1 szklanka gęstej śmietany 1 glass of cream
2 łyżki cukru 2 spoons of sugar
Ekstrakt waniliowy/ śmietankowy vanilla extract
Mąkę, cukier, sól i masło
miksujemy (lub siekamy nożem), tak by powstały spore okruchy. Dodajemy orzechy
i płatki owsiane i miksujemy aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Odkładamy
szklankę okruszków. Resztę wykładamy do tortownicy i wylepiamy dno. Podpiekamy na
rumiany kolor w 180ºC przez około 15 minut. Odłożone okruszki wysypujemy na
blaszkę i również pieczemy w tej samej temperaturze przez 5 minut, od czasu do
czasu mieszając. Wyjmujemy i studzimy.
Mix together (cut with knife) flour, sugar, salt and butter, so that you have a lot of crumbs. Add chopped walnuts and oatmeal and mix until you get moisted lumps. Put aside a glass of crumbs. Cover the bootom of the pan with the rest of the crumbs and bake it for 15 minutes in 180ºC. Throw the crumbs you've put aside on a pan and bake for 5 minutes mixing from time to time. Take them out and let it cool down.
W czasie, kiedy pieką nam się spód
i okruchy zabieramy się za masę serowo- dyniową. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i
wykładamy na jeszcze ciepły spód. Wkładamy z powrotem do piekarnika aż brzegi zaczną się podnosić.
While we are baking the dough lets start making the cheese&pumpkin mixture. Mix all the ingredients and put it on a still warm dough. Bake it till the edges lift a little.
Teraz przygotowujemy wierzch.
Mieszamy dokładnie śmietanę z cukrem i ekstraktem i wykładamy równo na wierzch ciasta. Pieczemy kolejne 5 minut.
Studzimy ciasto i posypujemy okruchami, lekko wciskając je w masę. Następnie
wkładamy ciasto do lodówki na 3 godziny.
Now we can prepare the topping. Mix together cream, sugar and vanilla extract and put it evenly on the top of the cake. Bake it for another 5 mintues. Let the cake cool down, and sprinkle the top with crumbles. You can press them a little to make sure, that they won't fall of. Put it into the fridge for at least 3 hours.
Made by TiM |
Made by Tim |
Made by TiM |
Made by Tim |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz