Nadeszła pora na konkretne działania. Zakwas jest już gotowy, podwijamy rękawy i do dzieła!
Potrzebujemy:
300g zakwasu chlebowego
600g mąki pszennej
400g mąki żytniej
400ml wrzącej wody
2 łyżki soli
50g drożdży piekarniczych (lub 42g spożywczych)
łyżeczka cukru
olej
Na początku ogrzewamy dużą miskę wlewając do niej ciepłą wodę lub kładąc blisko grzejnika. Gdy jest ciepła i sucha, wsypujemy obie mąki oraz sól.
Teraz powoli dolewamy wrzącą wodę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Sparzoną, grudkowatą mąkę odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej.
W osobnej miseczce (również ogrzanej) ucieramy drożdże z cukrem i 100ml letniej wody (letnia jest wtedy gdy wsadzając palec, nie czujemy różnicy temperatur). Masa nie musi być gładka, mogą być drobne kawałki nierozpuszczonych drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.
Następnie do ostudzonej mąki dodajemy zakwas i mieszamy. Mając już wyrośnięte drożdże dodajemy je do naszej masy i ugniatamy ciasto, minimum 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Jeśli za bardzo się lepi dosypujemy mąki, jeśli jest zbyt twarde dolewamy po trochę wody.
Z ciasta formujemy kulę, którą smarujemy delikatnie olejem. Tak samo smarujemy miskę, wkładamy kulę ciasta, przykrywamy ściereczką, wkładamy do foliowego worka i odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz